Hur ska vi trygga förlossningarna på Åland?

Många gravida kvinnor är oroade nu över situationen på ÅHS.

Tehys förhoppning är att arbetskonflikten snart ska bli löst, så att det inte blir någon strejk och att kvinnorna ska kunna föda barn i Mariehamn. Medan arbetskonflikten pågår så skulle det bästa vara om ÅHS-ledningen kunde se till att de gravida kvinnorna får tillräcklig information och tillräckligt stöd. När åländska kvinnor ska föda barn i Uppsala så vore det skäligt om ÅHS skulle bekosta övernattning även för medföljande familjer, ordna att närvårdare följer med som ressällskap åt mammorna samt se till att mammorna får vara kvar i Uppsala så länge som de själva önskar.

För att undvika sådana här situationer i fortsättningen, så skulle det vara angeläget att ordna på lång sikt att duktiga barnmorskor vill arbeta på ÅHS och sköta förlossningarna. Utan barnmorskor blir det inga förlossningar på Åland. För att bli barnmorska krävs det idag fyra och ett halvt års högskoleutbildning (magisternivå). Det är ett ytterst självständigt och krävande arbete som fodrar mycket stora kunskaper, bra finmotorik, förmåga att ta avgörande beslut under tidspress och en väldigt god samarbetsförmåga. Idag känner de åländska barnmorskorna att ÅHS inte värdesätter dem och att deras utbildning och enorma ansvar inte alls beaktas vid lönesättningen. Är beslutsfattarna verkligen inte beredda att satsa på barnmorskorna så att de vill arbeta på ÅHS?

 

En tanke kring ”Hur ska vi trygga förlossningarna på Åland?

  1. Lillis

    Orolig är förnamnet, jag har väl inte sovit en hel natt på en vecka nu, sen jag fick samtalet från mödrarådgivningen. Och jag är inte en orolig person annars, skulle jag vilja påstå. Som Tehyit kanske man kan tycka jag blir som en häst mellan två hötappar, men, pardon my french: så f-n heller!! Detta rubbar då inte min åsikt att det är dags för ÅHS/LR att v a k n a nu och sluta behandla vårdpersonal som lägre stående individer man inte behöver lyssna på. Som har ett kall och ett ansvar för ekonomin och allt vad dom kommer dragandes med. Ta nu själv det där ansvaret för en gångs skull på allvar. Sätt er ner nu och sitt där tills ni kommit fram till en hållbar plan. Sluta tramsa om vilka personalförmåner vi går miste om under strejken, det struntar vi då högaktningsfullt i. Sluta tramsa om skyddsarbete. LÖS konflikten långsiktigt!
    Hoppsan. Oro och stress lär inte ska va bra för höggravida. Tack för ordet.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.