VARFÖR VILL SÅ MÅNGA STREJKA VID ÅHS?

Den 23 november 2014 varslade Tehys fackavdelning på Åland r.f. om strejk vid ÅHS. Det var inte något lätt beslut att ta. Fackavdelningen hade funderat länge innan beslutet togs, men det kändes som ett nödvändigt beslut.

Vårdpersonalen vid ÅHS har ett viktigt och ansvarfullt arbete, som kräver god utbildning, är tungt och slitsamt både mentalt och fysiskt samt innebär höga krav på samarbetsförmåga och förmåga att ge och ta till sig information.

Trots att vårdpersonalen har ett mycket stort ansvar för andra människors liv och hälsa, så har vårdpersonalen betydligt lägre löner än flera andra yrkesgrupper som inte alls har ett lika ansvarsfullt arbete. De senaste åren har många inom vårdpersonalen vid ÅHS fått lägre inkomster genom att arvoden har tagits bort och att ersättningen för beredskap har sänkts.

Sparåtgärderna vid ÅHS har lett till att allt färre personer ska uträtta allt mer. Det förväntas att vårdpersonalen ska gå tilläggsutbildningar, ta på sig mer ansvar samt fler och svårare uppgifter och ge allt bättre vård, men lönerna höjs inte ändå.

När vårdpersonalen frågar efter bättre anställningsvillkor eller tryggare anställningsförhållanden, så sägs det år efter år att saken ska utredas och att det ska tillsättas arbetsgrupper, men rent konkret så åtgärdas ingenting. Oavsett hur många arbetsgrupper som tillsätts och hur många utredningar som det blir, så händer ingenting ändå. Efter alla löften som har brutits, så känner vi inte längre att vi kan lita på Ålands landskapsregering och ÅHS.

Vi försökte förhandla med landskapsregeringen om vårdpersonalens anställningsvillkor, men landskapsregeringen ingick avtal med de andra tjänstemannaföreningarna utan oss och vägrade i mer än fyra månader att förhandla.

ÅHS vill dra in vår lön, även innan det är klarlagt om strejken kommer att bryta ut. ÅHS vill att vi ska lämna in våra nycklar och passerkort. Det finns inga tecken alls på att ÅHS uppskattar oss eller värdesätter hur hårt vi har arbetat de senaste åren. Vi undrar hur ÅHS har tänkt rekrytera ny vårdpersonal i framtiden, efter att ha markerat att arbetsgivaren betraktar majoriteten av vårdpersonalen som fiender.

 Allt för länge har landskapsregeringen och ÅHS tagit för givet att vårdpersonalen arbetar vidare oavsett hur illa vi behandlas. Vi vill gärna vårda andra människor, men inte om vår arbetsgivare utnyttjar oss.  Nu är vi 380 personer som har fått nog! Nu kräver vi att våra anställningsvillkor förbättras.

Beslutsfattare, ni kan välja mellan två alternativ: Det ena alternativet är att vägra att lyssna på vårdpersonalen och att strunta i vården. Det andra alternativet är att satsa på att få en nöjd vårdpersonal och en välfungerande vård. Vad tänker ni välja?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.