Jag missade betala medlemsavgiften, vad gör jag nu?

Obetalda medlemsavgifter leder efter några månaders tidsfrist till att medlemskapet hos Tehy upphör. Fackavdelningens styrelse får info om detta och misstänker att det ligger okunskap bakom många dylika fall. Därför vill vi tipsa om några saker:
  • Om du byter arbetsgivare, uppdatera uppgiften via Tehys e-tjänst. Fullmakten att dra av medlemsavgiften från lönen kan inte flyttas automatiskt till en ny arbetsgivare. (Men att bara byta tjänst från en avdelning på ÅHS till en annan förandleder inga åtgärder, arbetsgivaren ändras inte).
  • En fullmakt för lönekontoret, att medlemsavgiften kan dras direkt från lönen kan hämtas på svenska här https://www.tehy.fi/sv/system/files/mfiles/muu_dokumentti/anslutningblankett_id_1585.pdf eller från kontoret på Åland, mejla mig på tehy@aland.net
  • Fyll i två likadana ex på fullmakten. Den ena behåller du själv och den andra blir hos lönekontoret. Skanna ditt exemplar och skicka den till medlemsregistret i riket via e-tjänsten eller till jasenrekisteri@tehy.fi.
  • Om du blir vård- eller mammaledig eller börjar jobba i Sverige, ansök om befrielse från medlemsavgiften via samma tjänst. Tehy får inte automatiskt någon meddelande om t.ex vårdledighet, men noterar att medlemsavgifterna slutar komma och missförstånd uppstår.
  • De flesta tänker inte bli permanent kvar i Sverige fast många provar att jobba där ett tag. Därför är det händigt att pausa medlemsavgiften istället för att gå ur Tehy. Tiden som man varit medlem kan t.ex påverka arbetslöshetsförmåner.
  • Om Tehy upptäcker obetalda medlemsavgifter kommer det både mejl och kravbrev. Obs att fast man då kan mötas av en text på finska, hittar man en svensk översättning längre ner i texten eller på andra sidan pappret.
  • Om du har frågor kring ett kravbrev. mejla till jasenrekisteri@tehy.fi -flera som jobbar där kan svenska men svaret kan dröja några dagar. Jag har inte befogenheter att gå in och ändra era medlemsuppgifter (GDPR, ni vet), men jag hjälper gärna med t.ex översättningar. Obs att e-tjänsten på Tehys hemsida är en säker anslutning. Att mejla känsliga personuppgifter innebär risker.
  • Om du nu upptäcker att någonting blev glömt redan för länge sedan, ge inte upp hoppet. Medlemsregistret har visat stor förståelse för missar om man bara meddelar aktivt dem vad som har skett.