Kommer det att bli strejk?

Hej!

De senaste tre månaderna är det många som har frågat om det kommer att bli strejk på ÅHS i höst. Jag vill framhålla följande: Det finns en stor besvikelse över att landskapsregeringen inte har uppfyllt sitt löfte om åtgärder för att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män samt ge lika lön för likvärdigt arbete.

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män har det funnits kunskap om länge – varför görs ingenting konkret? Lika lön för likvärdigt arbete har Finland förbundit sig till redan 1963, hur kan landskapsregeringen vilja vänta ännu fler år med att förverkliga likalöneprincipen på Åland? Det finns en stor frustration över att landskapsregeringen inte har velat diskutera jämställdhet under avtalsförhandlingarna utan bara har velat tillsätta ytterligare en i raden av många arbetsgrupper. Varför än en gång senarelägga åtgärderna som behövs? Tehys fackavdelning på Åland vill ha ett tjänstekollektivavtal som leder till ökad jämställdhet – ett tjänstekollektivavtal där det finns bestämmelser som minskar de nuvarande orättvisa löneskillnaderna mellan män och kvinnor per arbetad timme.

När arbetsmarknadsparter inte kan enas om ett kollektivavtal, är det naturligt att börja fundera över strejk. Tehys fackavdelning på Åland vill dock undvika strejk så länge som det bara är möjligt. En Tehy-strejk skulle innebära att ett mycket stort antal ålänningar måste skickas till sjukhus i Sverige eller finska fastlandet för vård, vilket skulle bli oerhört kostsamt för samhället. Det skulle vara bra att kunna undvika det. Om landskapsregeringen 1) håller en konstruktiv dialog med Tehy och 2) visar intresse för konkreta åtgärder som skulle bidra till minskade löneskillnader mellan kvinnor och män – då blir det inte någon strejk! Det finns politiker som har ett genuint engagemang för jämställdhet och som är villiga att arbeta för jämställda löner. Vi hoppas att de kan övertyga sina kollegor om att jämställdhet behövs nu, genast.

Sara Karlman

En tanke kring ”Kommer det att bli strejk?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.