Känns elektronisk röstning främmande? Så här går det till:

Röstningen i Tehys fullmäktigeval har börjar och pågår till den 21 april. Valet hålls helt elektroniskt, och det kan kännas obekant för många. Därför testade  Jag hur det går till. Läs nedan ifall du vill ha instruktioner. Det går bra att rösta på svenska fast det syns också texter på finska.

Med dator eller padda: Börja på sidan som heter Tehy Val:

https://vaalit.tehy.fi/Vaalit/Index

1) För att komma till sidan måste du logga in först. Om man väljer göra det med bankkoder eller e-id går det till på samma sätt som när man loggar in på nätbanken. Lite lägre ner på samma sida kan man logga in med medlemsnumret + lösenord om man skapat inloggning.

2) Klicka på knappen ”Rösta”. Två sökfält och en lång rad kandidater dyker upp. Om du t.ex. vill rösta på vår åländska kandidat, skriv i den nedre sökrutan Pirjo eller hennes kandidatnummer 486 och klicka på ”Visa kandidater”.

3) Klicka på knappen ”Rösta” vid bilden av din favorit.

4) Det kommer ännu en knapp, ”bekräfta din röst”. Klicka och då är det klart! Alla som röstar deltar i ett lotteri med två elcyklar och en elbil till två års bruk som priser.

Rösta med Tehyappen i mobilen:

1) Om du redan installerat appen, öppna den så kommer du till din sida där medlemskortet syns överst. Direkt under den finns ett utropstecken och texten ”Tehys fullmäktigeval 2021”. Klick. I appen syns alla texter först på finska och sedan på svenska så man får ibland ögna en stund innan man ser den svenska texten.

2) Inloggning så som man gör på nätbanken eller med samma inloggning som man har till appen och/eller rikets Tehys hemsida.

3) När du kommer in, klicka på blåa knappen ”Rösta”. Scrolla neråt tills du ser sökrutor. Skriv t.ex ”Pirjo” eller ”486” som sökord så hittar du fackavdelningens egna kandidat. Tryck på ”Visa kandidater”.

4) Scrolla tills du ser din kandidat och klicka på ”Rösta” under hens bild.

5) Det kommer en ny knapp, ”Bekräfta din röst”. Klicka på den så är saken biff.